Teksti ja kuva: Nuutti Auvinen
Olin TET:issä 31.1. Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa, tarkemmin fysiikan osastolla.

Päiväni alkoi klo 8.30 ja se kesti tavallisen koulupäivän tavoin kuusi tuntia. Saavuttuani työpaikalleni Physicum-rakennukseen Kumpulan kampukselle, aloin työstämään työnantajani Syksy Räsäsen väitöskirjaopiskelijan kanssa kosmologiseen tutkimusaiheeseen liittyvää koodia. Aamulla yliopistolla ei joidenkin opiskelijoiden lisäksi ollut juuri ketään. Tutkijoilla on vapaat työajat, joten kovin moni ei ole työskentelemässä vapaaehtoisesti heti aikaisin aamusta.
Koodin parissa työskentely oli kiinnostavaa sekä opettavaista, opin siinä uutta koodikieltä ja tietysti kaikenlaista tutkimusaiheeseen liittyvää. Minun ei juurikaan tarvinnut kirjoittaa koodia, tehtäväni oli lähinnä ajaa sitä ja tehdä muistiinpanoja havainnoistani. Työstin koodia nelisen tuntia, minkä jälkeen Syksy tuli hakemaan minut lounaalle yliopiston ruokalaan. Kun olimme syöneet, hän esitteli minulle paikkoja, kertoi työstään ja vastaili kysymyksiini.
TET-päiväni sujui oikein hyvin. Minut otettiin yliopistolla hyvin vastaan ja kaikki olivat mukavia minua kohtaan. Opin uutta ja sain jonkinlaista tuntumaa tutkijan työhön. Päivä oli mielenkiintoinen ja antoisa.
******************************************
Työelämään tutustuminen eli TET on peruskoulun yläluokkien 7-9 oppimäärään sisältyvä lyhyt työharjoittelu. TET on osa koulunkäyntiä, joten siitä ei makseta palkkaa eikä oppilas ole työsuhteessa TET-paikkaansa. TET:in kesto vaihtelee. Lyhimmillään se on 7. luokilla yhden päivän ja pisimmillään 9. luokilla kaksi viikkoa.
TET-jakson aikana oppilas tutustuu ohjatusti yritysten ja työyhteisöjen toimintaan. Nuori pääsee näkemään millaista on työelämä, millaista on olla työntekijä ja millaista on toimia työyhteisössä. TET:in yhtenä tavoitteena on koulutuksen ja työelämän vuorovaikutuksen laajentaminen ja tehostaminen.