Kampauksia ja hiusten laittoa viikko täynnä

Salon Monika Grönqvist

Teksti ja kuva Miska 9C

9.luokan tet-viikon vietin aivan huippu kampaamossa, mikä sijaitsee Loviisan keskustassa. Viikko on mennyt mainiosti ja asiakkaat ovat olleet päivittäin tyytyväisiä. Olen oppinut paljon uutta ja saanut tehdä myös asioita mitä ennestään olen tiennyt. Kampaamossa työskennellään lähes vain ihmisten parissa, joten täytyy osata olla sosiaalinen ja avoin, kaikelle uudellekkin. Asiakaspalvelu työssä on aina oltava reipas ja positiivinen, ja sitä olisin ollut vaikka ei olisi tarvinnut!

Työtehtäväni viikolla:

Viikon aikana työ tehtäviini kuului kaikkea uutta, vanhaa, monipuolista ja kivaa! Hiuksia en saanut värjätä, sen sijaan sain pestä ja tehdä kampaukset, mummon ja kaverini hiuksiin. Sen lisäksi pyyhin pölyjä, siivoilin, pesin peilit, pesin pyykkiä (pyyhkeitä ja kappoja), järjestelin erilaisia tuotteita hyllyihin ja availin paketteja (tilauksia).

Kuvassa näkyvän hyllyn laitoin kokonaan uusiksi. Ensimmäiseksi tehtäväksi sain ottaa yksi hyllyrivi kerrallaan tuotteita hyllystä pois, jonka jälkeen pyyhyn tuotteesta ja tasosta pölyt pois huolellisesti. Tuotteen oltua puhas, laitoin ne samaan järjestykseen hyllyyn ja tein koko hyllylle saman homman. Homman saatua valmiiksi, sain kehuja kuinka tarkasti tein työni, josta tuli aivan todella hyvä mieli!

Tet-viikko kokonaisuudessa:

Tet-viikko oli hyvin monipuolinen ja sitä mitä juuri odotinkin. Sain hyvänmielen aina kehuista ja siintä kun sain autettua heitä. Olen super kiitollinen että sain työskennellä kampaamossa viikon ja nähdä millaista se työ on oikeasti. Yhteishenki oli sielä hyvä ja kaikki ymmärsivät toisiaan! Viikko oli todella lyhyt, sillä päivät enivät nopeasti. Mutta työviikkoni kampaamossa täydensi mieleni siinyä että isona minusta voisi tulla kampaaja! Suosittelen kaikille kyseistä kampaamoa, nautin olostani ehdottomasti sielä!

Tet-harjoittelussa Neste Ankkurituulessa (4–8.10)

Teksti: Maiju Aho ja Amanda Väänänen

Saatiin tet-paikka Loviisan Nesteeltä, jossa tehtiin töitä keittiön, salin ja myymälän puolella.

Maanantai (4.10)

Ensimmäisenä työpäivänä meidät laitettiin käymään jokainen tuote läpi. Katsottiin päivämääriä ja ne, jossa parasta ennen päivämäärä oli lähellä, kirjattiin kalenteriin sitä varten, ettei asiakkaille myytäisiin vanhentuneita tuotteita. Siinä meni noin pari tuntia. Sitten meidät päästettiin syömään aamupalaa. Aamupalan jälkeen meille annettiin puhelimen näköinen laite, jolla me tulostimme hintoja tuotteisiin, joissa ei ollut hintoja. Sitten meillä olikin jo ruokailu. Ruokailun jälkeen me järjestelimme tuotteita myymälässä, jotka olivat väärässä paikassa tai väärinpäin. Se oli meidän ensimmäinen työpäivämme.

Tiistai (5.10)

Työpäivämme alkoi juomakuorman purkamisesta. Siinä oli paljon järjesteltävää koska piti etsiä, että mihin jokainen tuote kuuluu. Kuormassa oli tuotteita, joilla ei ollut vielä hyllyissä hintoja, joten tulostettiin niille hinnat. Sitten oli aamupalan aika. Aamupalan jälkeen saatiin hommaksi siivota ja järjestellä varasto. Varastossa oli korkeat hyllyt, jota tyhjennettiin järjestyksessä ja sitten pyyhittiin hyllyn tasot ja laitettiin tavarat takaisin selkeämmällä järjestyksellä. Meillä meni varaston siivoamisessa koko loppu päivä ja siinä välissä käytiin syömässä.

Keskiviikko (6.10)

Työpäivämme alkoi samoilla hommilla kuin maanantaina sitä me teimme aamupalaan asti. Aamupalan jälkeen tehtiin hinnoittelu hommat loppuun. Sitten meille näytettiin, että miten tiskaaminen keittiön puolella hoidetaan. Meidät päästettiin tiskaamaan aamupalalta jääneitä astioita, joita haimme ruokasalin puolelta palautus kärryistä. Harjoittelimme tiskaamista siksi koska perjantaina Nesteen omalla tiskaajalla oli vapaa päivä ja meidät laitettiin hoitamaan perjantain tiskit. Lounaan aikoihin Nesteen tiskaaja tuli töihin, joten me pääsimme syömään siinä vaiheessa. Loppu ajaksi mentiin auttamaan tiskaajaa viemällä puhtaita astioita ruokasaliin.

Torstai (7.10)

Torstai päivä alkoi katsomalla suklaapatukoiden ja karkkipussien päivämääriä. Kirjattiin lähellä olevien parasta ennen päiväyksiä ylös. Sitten tiskattiin hetki ja mentiin syömään aamupalaa. Aamupalan jälkeen jatkettiin tiskaamista. Sitten me veimme pahveja pahvin keräykseen. Sen jälkeen päästiin taittelemaan pizzalaatikoita ja niitä taiteltiin ainakin parisataa. Syötiin lounasta välissä ja siihen loppuikin meidän päivämme.

Perjantai (8.10)

Meidän viimeinen työpäivämme alkoi kuorman purkamisella. Me tyhjensimme kuormaa aamupalaan asti. Aamupalan jälkeen ruvettiin tiskaamaan aamupalan tiskejä. Sen jälkeen, kun tiskit oli saatu hoidettua, jatkettiin kuorman purkamista. Sen jälkeen ruvettiin syömään aikaisemmin lounasta. Sitten alkoi lounas aika. Oltiin kahdestaan tiskaamassa koko kiireinen lounas aika. Saatiin hoidettua hommat nopeasti mutta hyvin. Tähän loppuikin meidän viidenpäivämme tet-harjoittelu.

Tettimme oli mukavaa aikaa ja meihin oltiin erittäin tyytyväisiä. Meidän hyvän työn ansiosta saimme sieltä mahdollisuuden päästä töihin, sekä kesätöihin.

Tet elokuvateatterissa

Teksti: Martin Madisson

Olin Tetissä Kino Marilynissa, jossa tein monta erilaista työtä. Siivosin varmasti eniten, mutta tein muutakin.

Maanantai

Maanantai oli kenties rankin päivä kaikista. Aamulla kun tultiin paikalle, mun piti alussa imuroida noin puolitoista tuntia. Siinä vasta kesti, mutta ei se ollut edes päivän rankin homma. Myöhemmin meidän piti raahata tuolin osia, jotka painoivat tosi paljon, ja lopulta päivän päätteeksi mentiin viemään ne jonnekin varastoon.

Tiistai

Tiistaina oli luvassa vain siivoamista, imuroimista, pölyjen puhdistamista ja lattian pesemistä. Se oli ihan okei, sillä pääsin lähtemään kun olin siivonnut riittävästi. Tällöin kaverini oli kipeänä, joten olin yksin siellä siivoamassa.

Keskiviikko

Keskiviikkona oli joku tapahtuma siellä, joten minut laitettiin leffasaliin imuroimaan tuoleja. Sitä ennen tein vähän lisää raahaamista, mutta se oli siedettävää. Tuolien imurointi oli TOSI tylsää ja alkoi melkein jo tuntuu siltä, että pyörryn ihan just. Mutta kun ruokatauolle pääsin, alkoi tuntumaan paremmalta. Loppu päivän imuroin loppuun leffasalin tuolit, mutta se ei ollut enää niin pahaa, sillä sain kuunnella musiikkia ja työtä jäljellä ei ollut paljon.

Torstai

Torstaina oli työnä ikkunoiden pesemistä. Se oli ihan hyvä työ, verrattuna muihin. Kaverini Aarne oli myös viimeinkin parantunut, joten ei ollut niin tylsää.

Perjantai

Perjantaina tehtiin aika lailla kaikkea. Laitettiin uusia elokuva postereita, imuroitiin jotain tuolien pohjaa ja vaihdettiin rikkinäisiä lamppuja esimerkiksi. Päivän lopuksi saatiin palkinnoksi viikon ahkerasta työstä ilmaisen leffa lipun ja ilmaisen popcorn & limu lipun.

TET- viikko päiväkodissa

Teksti: Erika Hill

Olin työelämääntutustumisessa Ruukin päiväkodissa 1-3 vuotiaiden ryhmässä. Päiväni alkoi 8.30, autoin lapsia aamupalalla, pesin lasten käsiä, vaihdoin vaippoja ja sitten leikin lasten kanssa, autoin palapeleissä ja luin satuja. Aamupäivän jälkeen valmistelin nukkarin ja lähdimme ulos.

Autoin lapsia pukemaan ulkovaatteet, ulkona annoin lapsille keinussa vauhtia, autoin ja vahdin lapsia ja selvittelin lasten riitoja. Torstaina emme ulkoilleet pihassa, vaan lähdimme metsäretkelle. Retkellä keräsimme luonnosta käpyjä, oksia kiviä, lehtiä ja kaiken näköistä tuleviin askarteluihin. Perjantaina emme ulkoilleet, vaan sensijaan askartelimme siilihattuja ja teimme muovailuvahasta kaiken näköistä.

Ulkoilun jälkeen autoin taas lapsia ulkovaatteiden riisumisissa, vessassa ja käsienpesussa. Laitoin lapsille lounasta ja autoin ruokailussa. Ruuan jälkeen parina ensimmäisenä päivänä siivoilin ruokailutiloja ja pidin taukoa, mutta viimeisinä päivinä menin nukuttamaan lapsia ja vahtimaan unta.

Päiväunien jälkeen autoin taas lapsia vessassa, leikin hetken ja annoin välipalaa. Välipalan jälkeen oli taas vapaata leikkiä, iltapäivisin luin tosi paljon satuja ja leikin lasten kanssa. Yhtenä päivänä myös askartelimme iltapäivällä.

TET- ei ollut kuitenkaan pelkkää leikkimistä, sillä lapsia tulee vahtia, auttaa paljon ja siivota jälkiä. Perjantaina myös järjestin lapsille ohjelmaa, leikimme piirileikkiä. TET- paikkana päiväkoti oli todella kiva, työntekijät ja lapset olivat kaikki tosi ihania ja ottivat minut hyvin vastaan ja sitä voin suositella kaikille lapsista pitäville, juttelimme myös mahdollisesta kesätyöstä.

Tetti kukkakaupassa

Teksti ja kuvat Harjurinteen ysiluokkalainen

Maanantai 4.10.2021,
eka päivä

Saavuin kaverini kanssa tet-harjoitteluun Loviisan Kaivokukkaan hiukan ennen klo. 10 (työt alkaisivat vasta tasan kymmeneltä, mutta haluttiin näyttää professionaalisemmilta, joten tultiin vähän etuajassa).
Aloitimme työt tiskaamalla muutamia lasimaljakkoja ja valtavalta tuntuvan vuoren ämpäreitä, missä leikkokukkia pidettiin. Tiskaamisesta selvittyämme pääsimme käsittelemään itse kukkia. Leikkasimme kaikille kukille ja viherkasveille uudet imupinnat ja laitoimme ne uusiin maljakoihin (kauppaan tulee aina maanantaisin ja torstaisin kukkalähetys, maanantain lähetys on aikaisemmassa).
Oltiin nähtävästi todella nopeita ja pääsimmekin todella paljon etuajassa kotiin.

Tiistai 5.10.2021,
toka päivä

Olin tänään kukkakaupassa ns. “yksin” (kaverini ei ollut paikalla tänään). Sain tehtäväkseni täyttää yksittäin ostettavien kukkien ja kasvien väliaikaisiavesisäiliötä, se oli ihan fine vähän puuduttavaa tosin, sillä tein sitä yli 3 h putkeen (voin sanoa, että olo oli kuin zombilla kun sain kaiken lopulta valmiiksi). Lopuksi muutaman ämpärin, kastelin kaikki kastelua tarvitsevat kaupan kasvit ja laitoin muutaman ulkona olevan kasvin ruukkuihin.

Keskiviikko 6.10.2021,
kolmas päivä

Tänään aamu lähti käyntiin vauhdilla. Pääsimme kaverini kanssa vaihtamaan myymälän puolella olevista leikkokukka jääkaappi asioita (en tiedä tarkkaa nimeä, mutta kylmähköjä kaappeja missä leikkokukkia ja oksia säilytetään) kukkien vesiä ja pesemään ns. “hyllyn tasoja”, missä kukkia säilytettiin. Kun tämä urakka oli viimein saatu tehtyä aloin tekemään joulurusetteja, koska nähtävästi joulu on jo pian täällä!  :’)

Torstai 7.10.2021,
neljäs päivä

Tänään pääsimme aloittamaan aamun tekemällä söpöjä kukka-asetelmia! (oli kivaa) Kun sain tehtyä pari asetelmaa jatkoin joulurusettejen tekemistä useamman tunnin, kunnes torstain kukkalähetys viimein saapui. Loppuajan leikkelimme kaverini kanssa leikkokukille ja viherkasveille uusia imupintoja ja pian olikin jo aika palata kotiin.

Perjantai 8.10.2021,
vika päivä

Tänään aloitimme aamun leikkaamalla muutamille ruusuille uuden imupinnan ja poistamalla piikit, minkä jälkeen tiskasimme muutaman maljakon. Sen jälkeen pääsin sulattamaan kukille (gerbera lajike) tukimuovikotelon vahvistamaan kukan vartta, sillä kyseisellä kukkalajilla on taipumusta katketa helposti sen nuokkuvan muodon vuoksi.
Sen jälkeen saimme pitää kahvitauon. (ja aika pian sen perään lounastauon) Loppuajan teimme vielä lisää kukka-asetelmia myyntiin.TET-viikko

Teksti ja kuvat: Jessica Hoffman ja Hertta Väkevä

Maanantai:

Tulimme koululle 8:00 ja opettajat antoi meille viikon työjärjestykset ja kertoi mitä viikon aikana ja aamuisin tehtäisimme. Autoimme oppilaita oppitunneilla ja leikimme heidän kanssa välitunneila. 1-2 luokkalaisilla oli ruoka 10:45 ja me ja toiset tettiläiset saatiin syödä käytävässä, kun olimme syöneet odotettiin että kaikki oli syönyt sitten mentiin ulos. 5-6 luokkalaisilla ruokailu oli 11:00 ja välillä jotkut meni niiden kanssa syömään. Tarkistettiin 5-6 luetun ymmärtämisiä

Tiistai:

Tulimme 8:15 koululle. Autoimme oppitunneilla, sen jälkeen kun oman luokan tunnit oli loppuneet me menimme 5-6 luokkalaisten käsityö tunnille, autoimme oppilaita ja kerittiin lankarullia. Jessica kasteli sienen

Keskiviikko:

Tulimme 8:00 koululle ja veimme 5-6 luokkalaisille suunnistus rasteja, ja myöhemmin käytiin ottamassa ne pois. Autettiin 1-2luokkalaisia kirjautumaan ensimmäistä kertaa koneelle ja näppikseen eli siellä voi harjoitella kymmensormi järjestelmää. 3-4 luokkalaisilla oli käsityötä olimme eri ryhmissä silloin toinen oli puukäsitöissä ja toinen pehmeässä kässässä.

Torstai:

Tulimme taas koululle 8:00 laittamaan suunnistus rasteja 3-4luokkalaisille. Menimme sen jälkeen 5-6luokkalaisten kuvis tunneille he tekivät lyhyt-elokuvia autettiin heitä kuvaamaan videoita. Myöhemmin mentiin taas ottamaan rastit pois. Loppupäivä järjestettiin koneita ja oltiin tunneilla auttamassa oppilaita.

Perjantai:

Tulimme koululle 8:15 ja laitettiin 3-4luokkalaisten tekemiä julisteita seinille, kaikki oppilaat saivat äänestää parasta julistetta ja kaksi parasta menivät juliste kilpailuun lopuksi laskimme äänet. Sitten tehtiin 5-6luokkalaisille Kysymyksiä sen päivän lasten uutisista sen jälkee menimme 3-4luokkalaisten kuvis tunnille he tekivät animaatioita ja lopuksi hekin kattoivat lasten uutiset.

Työelämään tutustumista Ruotsinpyhtään alakoululla 4.10. – 8.10. 2021

Teksti ja kuvat: Saana 9A & Melissa 9B

Maanantai 4.10. 

Saavuimme Ruotsinpyhtään alakoululle sovittuun  aikaan kello 8.15. Meidät otettiin hyväntuulisesti vastaan ja meille kerrottiin hieman mitä päivän aikana tulisi tapahtumaan. Meidät ohjattiin aamulla esikoululaisten puolelle. Esikoululaisten ryhmä koostui alle kymmenestä iloisesta ja reippaasta oppilaasta joiden kanssa vietimme koko päivän. Ohjelmassa oli opiskelua, ulkoilua sekä pelailua ja leikkiä. Tehtävämme oli tarkistaa tehtäviä ja auttaa niiden teossa, ulkona pidimme seuraa esikoululaisille sekä alakoululaisille ja valvoimme ettei ketään satu. Esikoululaisten päivän loputtua siirryimme avustamaan koulun iltapäiväkerhoon, kerhossa autoimme kotitehtävien teossa sekä pelailimme ja piirtelimme kerholaisten kanssa, kunnes päivä loppui ja meidät päästettiin kotiin kello 14.00. Ennen lähtöä meille kerrottiin tiistain metsäretki suunnitelmasta.

Tiistai 5.10. 

Tiistaipäivän ohjelmassa oli luvattu metsäretki. Saavuimme koululle kello 8.30, jolloin sovimme että Melissa menisi 3-4 luokkalaisten kanssa ja minä lähtisin esikoululaisten ja ekaluokkalaisten kanssa lyhyemmälle reitille. Pienen ulkona puuhastelun jälkeen pakkasimme eväät, varmistimme että kaikki on mukana ja aloitimme retken laavulle. Tehtävänäni oli katsoa että kaikki pysyvät mukana, sekä turvassa. Laavulla söimme eväät, paistoimme makkaraa sekä nautimme ulkoilmasta. Viihdyimme laavulla noin kaksi tuntia kunnes aloitimme matkan takaisin koululle. Koululla oli luvassa ulkoilua ja askartelua loppupäivän ajan. Esikoululaisten päivän loputtua olimme Melissan kanssa taas mukana iltapäiväkerhossa, jossa saimme suunnitella 5-6 luokkalaisille liikuntatunnin keskiviikko aamulle.

Lähdin 3-4 luokkalaisten kanssa kävelemään pidempää reittiä toiselle laavulle. Tehtävänä oli pitää huolta että kaikki pysyisivät mukana ja turvassa. Paikan päällä paistoimme makkaraa ja söimme muita eväitä. Kävimme myös katsomassa luolaa noin kilometrin päässä jolloin tehtävänäni oli pitää jonon perä mukana ja johtaa joukko lopuksi takaisin laavulle josta lähdimme takaisin koululle

Keskiviikko 6.10. 

Päivä alkoi 5-6 luokkalaisten liikuntatunnilla, järjestimme alkulämmittelyn ja pienen turnauksen kolmella joukkueella. Seuraavat tunnit vietimme 3-4 luokan matematiikan tunnilla tarkistaen kotitehtäviä. Ruokailun ja ulkoilun jälkeen osallistuimme 5-6 luokkalaisten uskonnon tunnille jossa avustimme opettajaa esimerkiksi jakamaan tarvikkeita tehtäviin, päivän päätteeksi menimme iltapäiväkerhoon jossa tarkistimme oppilaiden kotitehtäviä ja autoimme niissä, kerhossa tuli myös piirreltyä.

Torstai 7.10. 

Saavuimme koululle kello 8.30 ja suuntasimme sisälle. Saimme tehtäväksemme valmistella ja leikata kartongista valmiita paloja tuleville kuvataiteen tunneille sillä aikaa kun eskarilaiset leipoivat mustikkapiirakkaa. Päivään mahtui myös paljon ulkoilua sekä 5-6 luokkalaisten liikuntatunti, jonka jälkeen osallistuimme vielä iltapäiväkerhoon. Kerhossa tavalliseen tapaan avustimme kotitehtävien teossa ja pelailimme lasten kanssa.

Perjantai 8.10. 

Viimeinen työpäivä sisälsi: matematiikan tunnin kakkosluokkalaisten kanssa, ulkoilua, eskareiden kanssa lukemista ja leikkimistä sekä siivoilu hommia. Työnantajat täyttivät tet viikon arviontilomakkeen ja palaute oli hyvää. Viikko oli omalla tavallaan rankka mutta kivaa oli.

Viimeisenä päivänä olin ensimmäiset tunnit  eskareiden kanssa vahtimassa ja avustamassa harjoitusten tekoa, muuten olimme loppupäivän yhdessä. Oli kiva kokeilla jotain uutta vaikka se oli omalla tavallaan rankkaa.

Kiirettä ja vilinää K-Marketissa

Teksti ja kuvat: Nella, Venla 9c

Olemme olleet viikon ajan TET-harjoittelussa Koskenkylän K-Marketissa. Viikko on sujunut mallikkaasti ja meillä on ollut mukavaa. TET-harjoittelun aikana opimme paljon kaupassa työskentelystä työntekijöiden ohjeistuksella. Työ kaupassa on hyvin monipuolista ja siihen kuuluu paljon tehtäviä. Työ on myös hyvin ihmisläheistä ja kaupassa työskennellessä täytyy olla valmis olemaan apuna kaikille asiakkaille riippumatta siitä keitä he ovat. On myös tärkeää olla helposti lähestyttävä ja positiivisesti asentoitunut työtä tehdessä.

Työtehtäviä

Tet-harjoittelun aikana opimme erilaisia kaupan tehtäviä, kuitenkaan viikossa emme ehtineet kassalle. Kaupassa on kuitenkin monenlaisia muita tehtäviä. Hyllytys on isossa osassa joka päiväisiä työtehtäviä, sillä päivittäin rekat tuovat kauppoihin eines ja teollisuus tavaralasteja. Lastit puretaan ja viedään uudet tuotteet paikoilleen päivämäärä järjestyksessä, jolloin juuri tuodut pisimmällä päivämäärällä olevat tuotteet menevät hyllyllä taaimmaisiksi. Työtehtäviin kaupassa kuuluu myös feissaus, joka tarkoittaa tuotteiden asettelua hyllyn etuosaan näkyville. Myös päivämäärät tarkistetaan päivittäin. Vanhaksi menneet otetaan pois myynnistä, ja seuraavana päivänä vanhaksi menevät tuotteet laitetaan alennukseen. Kaupan siisteydestä on pidettävä huoli. Mekin osallistuimme siivoamiseen ja pesimme hyllyjä ja lattioita. Tuotteet oli tärkeä siirtää pois alta, jolloin mopilla tai räteillä pystyi pesemään liat pois. Tuotteet laitettiin oikeaan järjestykseen siivoamisen jälkeen.

Hyllyjä täytyi myös järjestellä. Kuvassa näkyy hylly, jonka tuotteet saimme järjestellä oman maun mukaan niin, että tuotteet olisivat lähekkäin ja siististi. Täytyi myös tarkistaa, että jokaisella tuotteella on hinnat, eikä ylimääräisiä hintalappuja olisi. Järjestelimme hyllyn uudelleen laittamalla samat merkit vierekkäin. Myöhemmin saimme kehuja hyllyn siisteydestä. Oli kiva huomata, että kaupassa työskentelevät kehuvat ja auttavat myös toisiaan.

TET-viikko

TET-viikko oli oikein mukava ja saimme hyvän kuvan kaupassa työskentelystä. Toisinaan tehtävät olivat hieman raskaita, koska emme olleet tottuneet esimerkiksi nostamaan painavia laatikoita. Päivät menivät todella nopeasti ja työpaikalla oli hyvin ihana ilmapiiri. Jos miettii TET-harjoittelu paikkaa, kauppa on mielestämme suositeltava paikka. Siellä saa tehdä monipuolisesti tehtäviä ja oppia paljon uutta. Kauppaan on paljon mukavampi tulla, jos hyllyt ovat siistejä, jonka takia työntekijöiden tehtävät ovat hyvin tärkeitä. Voimme lämpimästi suositella kyseistä K-markettia. Meillä oli todella hauskaa!

Yrityskylä

Tekijät: Ellinoora Posti, Luca Mackintosh, Emil Rytkönen

Yrityskylä Yläkoulu koostuu opettajien koulutuksesta, oppitunneista ja vierailusta fyysiseen Yrityskylä-oppimisympäristöön. Oppimisympäristö on meidän eli oppilaiden johtama maailma, jossa me yhdeksäsluokkalaiset johdimme tiimeinä yritystä kansainvälisillä markkinoilla. Pelin aikana me kävimme myyntineuvotteluja ulkomaisten asiakkaiden kanssa ja laina neuvotteluja pankin kanssa, joista saimme mainepisteitä. Voittajatiimi valittiin ensin katsomalla kolme parasta markkinoilla pärjännyttä ja heistä otettiin se, jolla on eniten mainepisteitä. Pelissä opittiin neuvottelu- ja ryhmätyötaitoja sekä sisäistettiin haastaviakin talouskäsitteitä. Lahden Yrityskylä Yläkoulun Iskun lisäksi muita yhteistyökumppaneita ovat Metsä Group, Peikko ja Nordea.

Aamulla piti herätä aikaisin. Bussi lähti koululta 7:30 aikaa. Matka kesti noin. 1h 15min mutta, matka meni nopeasti kavereiden kanssa keskustellessa. Maskit jaettiin bussissa ja niitä jaettiin myös paikan päällä. Siellä varmistettiin, että kaikki pesivät kätensä ja käsiä desinfiointiin

Yrityskylässä meidät jaettiin viiden hengen ryhmiin ja annettiin roolit, jotka olivat myyntijohtaja, toimitusjohtaja, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, tuotantojohtaja, yritysvastuujohtaja. Jokaisella roolilla on omat tehtävät, joita pitää tehdä jatkuvasti pelin aikana tylsää ei ainakaan tule. Pelistä saa paljon apua ja vinkkejä tulevaisuuteen. Rooleilla oli omat tehtäväalueet, jotkut kävivät pankissa jotkut neuvottelemassa asioista ja jotkut taas paransivat yrityksen mainepisteitä. Mainepisteitä sai tietyistä tilauksista, tapaamisista ja neuvotteluista. Voittajajoukkue palkittiin palkinnolla, tällä kertaa juomapulloilla. Erittäin positiivinen kokemus

Voittajien on helppo hymyillä!

Yrityskyläreissu oli kokonaisuudessaan erittäin positiivinen kokemus ja siitä oppi paljon kaikkea uutta. Hyvillä mielin suosittelemme yrityskylään osallistumista!

TET-viikkoni Loviisan Tangossa

Teksti: Siru Jakobsson

Olin TET-harjoittelussa Loviisan Tangossa, joka on Loviisan keskustassa sijaitseva vaatekauppa. Samassa paikassa TET-harjoitteluaan suoritti koulustamme myös Meri-Tuuli.

Työpäivä alkoi klo 10:00 ja loppui klo 15.00. Työpäivään kuului vaatteiden järjestelyä koon mukaan, siivoilua ja uusien vaatteiden esille panoa. Askartelimme ja somistimme Meri-Tuulin kanssa Halloween-ikkunan ja askartelimme isänpäivää varten. Parina päivänä veimme korjattavia vaatteita ompelijalle. Keskiviikkona lajittelimme takahuoneessa olevat henkarit merkin ja koon mukaan. Saimme myös Meri-Tuulin kanssa valita mallinukeille uudet vaatteet ja pukea ne. Viimeisenä päivänä opimme höyryttämään vaatteita niin että vaatteissa olevat rypyt lähtivät pois. Saimme myös arkistoida papereita.

Kivointa TET-harjoittelussa oli mielestäni uuden oppiminen ja mallinukkejen pukeminen ja niiden asujen suunnittelu.

Opimme somistamista, esille panoa ja vaatteiden höyryttämistä. Vaatekaupassa työskentely on pitkälti asiakaspalvelua. Suurin osa asiakkaista oli iäkkäämpiä ja heitä kävi jonkun verran ostoksilla