2.-luokan arkea ja juhlaa

Satujuhlat

Meillä oli satujuhlat Pääskynpesän yläkerrassa 23.11.2018. Me teimme satuja, joita vanhemmat ja 2A ja 2B saivat lukea. Sinne tuli rehtori Peppi Pitkätossuna. Rehtori luki meille Peppi Pitkötossua. Sinne tuli myös kaksi huoltajaa, jotka lukivat meille Keisarin uudet vaatteet ja Tulitikkutytön. Meidän omia keksimiä satuja oli esimerkiksi Lilin ja Lillin joulu, Misse taikakissa ja Topi. Nanna-ope pukeutui peikoksi ja Johanna-ope Helinä-keijuksi.

Nanna, Isabella, Julius ja Elina

Sininen taulu

Taloja oli hauska tehdä. Sinisellä taululla on paljon taloja. Sinisellä taululla on paljon eläimiä ja monta perhettä. Sininen taulu on iso.

V.V.E

Ympäristöopin kokeita

Olemme tehneet kokeita, esimerkiksi yhden kokeen nimi on Tanssivat rusinat. Siihen tarvitaan läpinäkyvä muki, vichyä ja rusinoita. Tehtiin myös Laavatemppu. Siihen tarvitaan öljyä, läpinäkyvä muki, vähän vettä ja väriainetta. Saat päättää laitatko yhtä vai kahta väriä. Se oli kivaa. Kokeile kotona.

Pornrada, Ada ja Ernesti

Käsityö

Me on tehty käsitöissä Harry Potter tupien taulut. Olemme tehneet myös kirjanmerkit ja säkkikankaalle sienityön. Teimme myös huopatähtikoristeita. Käsitöitä on mukava tehdä. Olemme myös sahanneet luokassa ja teimme avainnaulakot.

Tilda, Elias, Liam

Liikunta

Olemme käyneet hiihtämässä, luistelemassa, pulkkamäessä ja kaikkea muuta kivaa. Olemme kävelleet kantapäillä ja varpailla. Me olemme olleet sisäliikunnassa yläkerrassa leikkimässä renkailla ryhmissä ja heittämässä hernepusseja toisten ryhmien renkaisiin. Olemme leikkineet kaikenlaisia kivoja hippoja ja leikkejä sisällä ja ulkona.

Tuomas, Viivi, Oona

Moduuliluokkahuoneet ovat aikataulussa

Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion käyttöön tulevat moduuliluokkahuoneet saapuvat marras-joulukuun vaihteessa. Loviisan kaupungin tilaamien moduulien valmistustyö on aikataulussa.
Moduulit rakennetaan valmiiksi Pohjanmaalla ja tuodaan rekkakuljetuksena Loviisaan. Moduulien saavuttua on Kurkelan parakkikoulu täydessä koossaan. Moduulit rakentaa ja toimittaa Heikiustalo. Väistön jälkeen moduulit jäävät Loviisan kaupungille ja ovat siirrettävissä sinne, missä väistötiloja tarvitaan.
Suomenkielisen koulukeskuksen väistöön liittyen opiskeluhuollon sininen parakki on myös otettu käyttöön Kurkelan takana. Sieltä oppilaat ja opiskelijat saavat koulukuraattorin ja koulupsykologin palvelut.

Kammokuja 31.10.2018

Keskiviikkona 31.10. Loviisan koulun kahdeksasluokkalaiset tukioppilaat järjestivät 7.lk oppilaille kammokujan Kurkelassa vanhaan musiikinluokkaan. Seiskaluokkalaiset haettiin luokistaan vuorotellen yksi luokka kerrallaan yhden oppitunnin ajaksi. Ensimmäisenä vuorossa oli 7C, ja viimeisenä 7B.

Oppilaat vietiin pieneen liikuntasaliin jossa heille laitettiin huivi silmien eteen. Tukioppilaat veivät seiskaluokkalaisia kädestä kiinni pitäen noin 2-4 kerrallaan huoneeseen, siten että yksi tukioppilas “talutti” yhtä seiskaa.

Varsinaisessa kammokujassa oli paljon tehtävää. Heti oven yläpuolella oli jätesäkin suikaleita. Yhdellä tukioppilaalla oli suihkepullo jolla hän suihkutteli vettä seiskojen päälle. Ensimmäisenä oli este joka piti joko ylittää, tai alittaa riippuen miten kyseinen tukioppilas ohjasi. Sen jälkeen lyhyen kävelymatkan jälkeen pöydällä oli ämpäri jossa oli vesihelmiä joiden sekaan oli laitettu avain joka piti löytää. Sen jälkeen piti ryömiä pöydän ali jonka ympärille oli teipattu naruja.

Seuraavaksi oli vaihe jota ei tehty kovin monelle. Luokassa oli pöytä jossa oli rullat, jonka kyytiin seiska laitettiin. Pöytää työnnettiin hetki eteepäin, ja vähän heiluteltiin. Sen jälkeen oli edessä vielä yksi ämpäri jossa oli keitettyä spagettia ja puuroa. Sieltäkin seasta piti löytää avain. Seiskat vietiin vielä käsienpesuun jonka jälkeen heidät vietiin pois luokasta.

Muutama tukioppilas piti kammokujan jälkeen leikkejä seiskoille. Joidenkin luokkien kanssa harjoiteltiin myös kuuntelemista, hiljaa olemista ja ilman puhelimia olemista.

Päivä oli kaikinpuolin hauska ja seiskaluokkalaiset heittäytyivät hyvin mukaan. 

 

Tukioppilaat

Harjurinteen lintukoto

Harjurinteen koulun toimipisteet ovat saaneet uudet nimet suomalaisten lintujen mukaan. Väistötiloissa toimimisen jälkeen pääsevät Loviisan linnut toivottavasti  muuttamaan hyviin ja toimiviin koulutiloihin.

 

Hippiäisenpesä – Kungsfågelbo

(Degerbynkatu)

Suomen pienin lintu on ruotsinkieliseltä nimeltään Kungsfågel. Se on lintujen kuningas. Pienestä koostaan huolimatta se lentää kaikkein korkeimmalla.

 

Eija Korkenvaara 8B

Pääskynpesä

(Itänen tullikatu)

Kesän merkkinä tunnetut pääskyt rakentavat pesänsä minne milloinkin. Räystään alle tai muihin koloihin. Sen tunnistat koreasta frakistaan. Pääskyjen lento on leikkisää ja poukkoilevaa.

Mila Andersson 8F

Tiiranpesä

(Satamatalo)

Merelliset tiirat matkaavat pitkiä matkoja. Sanotaan, että jopa Maan navalta navalle. Lokkien huuto on toivoa tuova loppukevään ääni. Jossain on jo sulaa vettä, ja lämmintä säätä luvassa väistämättä.

Matteus Pentti

Peiponpesä

(Harjurinteen koulu)

Peipot ovat osittaismuuttajia, jotka voivat jäädä kotiympäristönsä lähelle talvehtimaan. Paluumuuttajinakin ne suosivat samoja seutuja. Harjurinteekin peippoja on nähty koulurakennuksen läheisyydessä. Metsien pensaisiin ja puihin pesiytyvät peipot nappaavat tarvittaessa hyönteisiä suuhunsa kesken ilmalennon.

Essi Koskenvaara 8B

Kurkela

(Edupoli)

Kurjet ovat Aasian kulttuureissa sitoutuneen rakkauden symboli, sillä haikaralintujen on kerrottu sitoutuvan eliniäksi saman kumppanin kanssa. Suomessakin kaulat suorina lentäviä kurkiauroja odotetaan keväisin innolla. Tätä voimakkaasti ääntelevää lintua bongataan pelloilla ja soilla. Isokokoisen muuttolinnun muoto on arvokas ja siro. Kuinkakohan moni kurki palaa enää ensi kevään jälkeen Harjurinteelle?

Jonna Virén 8B

Kotkanpesä

(Tesjoki – Kurkela)

Merikotka on uhanalainen ja kookas petolintu. Pesimäajan ulkopuolella merikotka on äänetön. Pesän lähellä se varoittelee korkealla vihellyksellä tai matalalla ronkotuksella. Nuoren kotkan sulat muistuttavat jo täysikasvuisen kotkan sulkapukua. Täysikasvuisella merikotkalla on ruskea puku, kellanruskea kaulus ja valkoinen pää.

Matteus Pentti

 

Teksti: Matteus Pentti
Kuvitus: 8.lk valinnaiskuvis

Kasit vierailulla jätekeskuksessa

 

Tänään oltiin vierailemassa Porvoon jätekeskuksessa. Ensin jätekeskuksen henkilökunnan jäsen kertoi meille koululla jätteistä ja niiden lajittelusta. Sitten lähdettiin bussilla kohtin Porvoota. Kun saavuimme jätekeskukselle, opas jakoi meille paperilaput joissa oli tietoa jätteistä. Kiersimme jätekeskusta bussilla ja pysähdyimme eri lajittelupisteiden luona, joissa opas kertoi tietoa niistä. Lajittelupisteitä oli esimerkiksi metalli, muovi ja biojäte. Jätekeskuksessa oli myös kontti, joista sai ottaa tavaroita joita muut olivat sinne vienyt. Vierailun huipennukseksi päästiin hetkeksi ulos bussista, jonka jälkeen lähdimme takaisin koululle.

sdr

Eetu ja Juuso 8B

Tukioppilaat

Osa meidän tukareista

Tukareiden tehtävänä on ehkäistä kiusaamista ja auttaa seiskoja ja muita koululaisia. Harjurinteen koulussa meitä on 21.

Ensimmäisenä koulupäivänä 15.8.2018 me otimme uudet seiskat innolla vastaan ja kävelimme heidän kanssaan edupolille, jossa tutustuimme uuteen koulurakennukseen. Kolmannella tunnilla vedimme seiskoille ryhmäytymisleikkejä ja opimme tuntemaan toisiamme.

On ollut mukavaa huomata, että uudet seiskat ovat sopeutuneet hyvin uuteen kouluun ja saaneet uusia kavereita. Pyrimme pitämään tukaritunteja säännöllisesti koko lukuvuoden ajan ja tutustumaan heihin vielä enemmän.

 

Roosa, Essi ja Anniina

Valencian vaihto

Lauantaina 7.4 lähdimme Valenciaan vaihtoon, saavuimme yöllä sijaisperheisiimme. Sunnuntaina menimme syömään kaikkien oppilaiden kanssa ja kiertelimme keskustaa.

Maanantaina ei ollut koulua ja menimme Albuferan rannikolle jossa kuljimme veneellä jokea pitkin riisikasvien ohitse, sen jälkeen menimme ravintolaan ja saimme maistella erilaisia espanjalaisia ruokia.

Tiistaina tapasimme koulussa ja sieltä lähdimme rannalle, jossa pelasimme eri liikuntalajeja kuten jalkapalloa ja käsipalloa, sen jälkeen menimme kauppakeskukseen ja myöhemmin illalla katsomaan jalkapallotreenejä.

Keskiviikkona kävimme tiedekeskuksessa kaikkien eri maitten oppilaiden kanssa ja iltapäivällä teimme yhdessä espanjalaisten kanssa mustikkapiirakkaa.

Torstaina suunnistimme ryhmissä eri maalaisten kanssa ympäri Valencian vanhaa kaupunkia ja saimme myös kierrellä siellä vapaasti, iltapäivällä menimme koululle ja saimme maistella kaikkien eri maitten ruokia.

Perjantaina oli liikuntapäivä, pelasimme jalkapalloa ja koripalloa, lopuksi oli jalkapallopeli ja tanssiesitys. Koulun jälkeen oli läksiäisjuhlat kaikkien eri maitten kanssa ja myöhemmin jakauduttiin pienemmillä porukoilla jatkojuhliin.

Lauantaina heräsimme aikaisin ja lensimme takaisin Helsinkiin. Suosittelen kaikille jos teillä on mahdollisuus päästä vaihtoon, oli erittäin hieno kokemus!

Hanna Laitinen 8C

Nuorisovaalit

 

Vaaliviikko alkoi sillä että meille näytettiin esittelyvideoita presidenttiehdokkaista. Oppilaskunnassa taas valittiin vapaaehtoiset valvomaan vaaleja ja tuli 3 ryhmää, 1) joka valvoi 8-10, 2) joka valvoi 10-12 ja viimeinen ryhmä joka valvoi 12-? ja laski äänet. Kuuluin itse 3-ryhmään. Parhain ääni oli hylätty, jossa luki ”Mestari Halla Aho”.

Tässä vielä ylen juttu nuorisovaaleista.

 

Hyväntekeväisyyssoutu ja säbäturnaus


Viimeisenä työpäivänänä ennen joululomaa järjestettiin koulullamme yhteistyössä Fortumin kanssa hyväntekeväisyyssoutu, ja samaan aikaan pyöri luokkien välinen säbäturnaunaus.

Soututapahtumaan oli Crossfit Loviisalta lainattu sisäsoutulaite. Tavoitteena oli pitää laite käynnissä koko tapahtuman ajan eli neljä tuntia. Fortum maksoi sitten meidän soutamien kokonaiskilometrien perusteella MLL Loviisan yhdistykselle rahaa. Paikalla oli koko päivän Fortumilta tsemppari kannustamassa ja neuvomassa.

Soututapahtumaan osallistui 6-9 luokkien halukkaita oppilaita ja opettajia. Koko ajan riitti halukkaita soutajia, ja kävipä osa soutamassa useampaan otteeseen. Yksi jälki-istuntokin kuitattiin soutamalla. Koko päivän oli tosi hyvä fiilis, ja kokonaiskilometreiksi keräsimme ansiokkaat 43. Fortum maksoi jokaisesta kilometristä 8€, joten MLL Loviisa sai tästä tempauksesta hyvän 344€ potin.

Samana päivänä pelattiin myös koulucoachien järjestämä säbäturnaus. Luokat pelasivat toisiaan vastaan, osa kahden luokan yhdysjoukkueina. Alkuerät käytiin ensin luokkatasojen kesken, ja lopulta finaalissa pelasivat 7B ja 9D. Tällä kertaa eivät seiskat kyenneet nöyryyttämään vanhempiaan, vaan 9D vei finaalissa voiton. Kaikinpuolin oikein onnistunut urheilupäivä liikkuvan koulun hengessä!