Itsenäisyyspäivän tanssiaiset

Harjurinteen yläkoulu juhli itsenäisyyttä tanssiaisten merkeissä 7.12.2018 Loviisan palloiluhallilla. Tanssiaiset alkoivat yhdeltä ja päättyivät kahdelta. 

Ihan ensimmäiseksi oppilaat kättelivät Harjurinteen koulun rehtoria Laura Tenhusta ja Nestori Kallionpäätä.  

Sitten esitys alkoi alkupuheineen ja lauluineen, jonka jälkeen koululaisten tanssit alkoivat. Ensimmäiseksi esiintyivät 7-luokkalaiset, jotka tanssivat perinteisen cicapon.

Heidän jälkeen 8-luokkalaiset tanssivat jiffy mixerin. 8-luokkalaisten jälkeen ysit tanssivat kehruuvalssin ja pakollisen valssin, joitten jälkeen oli kaksi yleisövalssia. 

Haastattelut: 

Ellinoora Posti 

Jännittääkö? 

-Ei jännitä 

Onko jo pari? 

-Kyllä on 

Aiotko tanssia valssin? 

-Kyllä aion 

Minkälainen mekko? 

-Musta ihonmyötäinen mekko. 

Tuleeko vanhemmat katsomaan? 

-Ehkä tulee, toivottavasti ei. 

Onko tanssi helppo? 

-On helppo ja osaan valssinkin. 

Venla Rantapään mielipiteet tanssiaisista : 

Venla oli aika pettynyt, koska ei päässyt viime vuonna ja kaikki olivat hehkuttaneet niitä paljon ja että kuinka hienot koristeet oli, mutta hänen mielestä oli ihan okei tosin ei ollut panostettu paljoa. Olisi voinut olla enemmän harjoituksia, mutta oli ihan hyvä meininki ja ihania pareja. 

Kirjoittajat: Jasmin Anttonen, Merna Paavilainen ja Anni Vuorinen

Teksti on osa 8.-luokkalaisten mediatekstisarjaa.

Joulunodotus alkaa Harjurinteellä

Tulevan ensimmäisen adventin kunniaksi monissa toimipisteissä on virittäydytty jo joulunodotukseen. Alaluokkien pikkujoulutunnit ja yläluokkien tonttupäivä käynnistää mukavasti syksyn koulutyön loppukirin.

Harjurinteen koulun Kurkelassa tukioppilaat järjestivät seiskoille toiminnallisen Seppo-pelin, jossa pääsi muun muassa haastattelemaan opettajaa, askartelemaan joulukorttia apulaisrehtorille, ottamaan tonttulakkiselfieitä sekä laulamaan joululauluja ruotsiksi.

Aulan vitriiniin pystytettiin Loviisan lukion alkavien opiskelijoiden omakuvaveistosnäyttely. Koulun koristelu jatkuu varmasti vielä joulukuun aikana.

 

Matteus Pentti
kuvataide

Kammokuja 31.10.2018

Keskiviikkona 31.10. Loviisan koulun kahdeksasluokkalaiset tukioppilaat järjestivät 7.lk oppilaille kammokujan Kurkelassa vanhaan musiikinluokkaan. Seiskaluokkalaiset haettiin luokistaan vuorotellen yksi luokka kerrallaan yhden oppitunnin ajaksi. Ensimmäisenä vuorossa oli 7C, ja viimeisenä 7B.

Oppilaat vietiin pieneen liikuntasaliin jossa heille laitettiin huivi silmien eteen. Tukioppilaat veivät seiskaluokkalaisia kädestä kiinni pitäen noin 2-4 kerrallaan huoneeseen, siten että yksi tukioppilas “talutti” yhtä seiskaa.

Varsinaisessa kammokujassa oli paljon tehtävää. Heti oven yläpuolella oli jätesäkin suikaleita. Yhdellä tukioppilaalla oli suihkepullo jolla hän suihkutteli vettä seiskojen päälle. Ensimmäisenä oli este joka piti joko ylittää, tai alittaa riippuen miten kyseinen tukioppilas ohjasi. Sen jälkeen lyhyen kävelymatkan jälkeen pöydällä oli ämpäri jossa oli vesihelmiä joiden sekaan oli laitettu avain joka piti löytää. Sen jälkeen piti ryömiä pöydän ali jonka ympärille oli teipattu naruja.

Seuraavaksi oli vaihe jota ei tehty kovin monelle. Luokassa oli pöytä jossa oli rullat, jonka kyytiin seiska laitettiin. Pöytää työnnettiin hetki eteepäin, ja vähän heiluteltiin. Sen jälkeen oli edessä vielä yksi ämpäri jossa oli keitettyä spagettia ja puuroa. Sieltäkin seasta piti löytää avain. Seiskat vietiin vielä käsienpesuun jonka jälkeen heidät vietiin pois luokasta.

Muutama tukioppilas piti kammokujan jälkeen leikkejä seiskoille. Joidenkin luokkien kanssa harjoiteltiin myös kuuntelemista, hiljaa olemista ja ilman puhelimia olemista.

Päivä oli kaikinpuolin hauska ja seiskaluokkalaiset heittäytyivät hyvin mukaan. 

 

Tukioppilaat

Kansallinen korvapuustipäivä

 

Torstaina 4.10. vietettiin Kansallista korvapuustipäivää, joka on alunperin ruotsalainen teemapäivä. Tämän kunniaksi Harjurinteen seiskat pääsivät päivän myöhässä perjantaina juhlistamaan pullapäivää ruotsin tunneilla, aina kaksi luokkaa yhdessä.

Tunnin alussa harjoiteltiin pulla- ja kattaussanastoa ruotsiksi quizlet-pelillä, ja sama peli arpoi oppilaat lopputunniksi ryhmiin. Ryhmät saivat ruotsiksi ohjeet oman pöytänsä kattamisesta, jonka jälkeen jokainen pääsi tuunaamaan oman pullansa. Täytteinä oli mm. kermavaahtoa, erilaisia hilloja, maapähkinävoita ja suklaalevitettä. Oppilaat tuntuivat pitävän tästä hieman erilaisesta ruotsin tunnista!

 

Yläkoulun kielten opet

Kasit vierailulla jätekeskuksessa

 

Tänään oltiin vierailemassa Porvoon jätekeskuksessa. Ensin jätekeskuksen henkilökunnan jäsen kertoi meille koululla jätteistä ja niiden lajittelusta. Sitten lähdettiin bussilla kohtin Porvoota. Kun saavuimme jätekeskukselle, opas jakoi meille paperilaput joissa oli tietoa jätteistä. Kiersimme jätekeskusta bussilla ja pysähdyimme eri lajittelupisteiden luona, joissa opas kertoi tietoa niistä. Lajittelupisteitä oli esimerkiksi metalli, muovi ja biojäte. Jätekeskuksessa oli myös kontti, joista sai ottaa tavaroita joita muut olivat sinne vienyt. Vierailun huipennukseksi päästiin hetkeksi ulos bussista, jonka jälkeen lähdimme takaisin koululle.

sdr

Eetu ja Juuso 8B

Tapaturmapäivänä 13.4. painotetaan turvallista mopoilua

Tapaturmapäivänä 13.4. tavoitellaan turvallista mopoilua! Mopo on oiva liikkumisväline nuorille ja vähän vanhemmillekin, mutta myös yksi turvattomimmista, jos tarkastellaan onnettomuusriskiä ajettua kilometriä kohti. Onneksi jokainen mopon kuljettaja voi itse vaikuttaa omaan turvallisuuteensa pitämällä ajatukset liikenteessä, itsensä ja moponsa liikennekelpoisina sekä huomioimalla muut liikkujat.

Lisätietoa turvalliseen mopoiluun:

Mopoilijat liikenteessä

Mopoilun perusvinkit

Mopoilijan opas (pdf)

Mopo kesäkuntoon (Yle Areena)

Jarrutusmatka-animaatio

Viritetyn mopon kustannukset

Pidetään #mopomopona

Nuorisovaalit

 

Vaaliviikko alkoi sillä että meille näytettiin esittelyvideoita presidenttiehdokkaista. Oppilaskunnassa taas valittiin vapaaehtoiset valvomaan vaaleja ja tuli 3 ryhmää, 1) joka valvoi 8-10, 2) joka valvoi 10-12 ja viimeinen ryhmä joka valvoi 12-? ja laski äänet. Kuuluin itse 3-ryhmään. Parhain ääni oli hylätty, jossa luki ”Mestari Halla Aho”.

Tässä vielä ylen juttu nuorisovaaleista.

 

Hyväntekeväisyyssoutu ja säbäturnaus


Viimeisenä työpäivänänä ennen joululomaa järjestettiin koulullamme yhteistyössä Fortumin kanssa hyväntekeväisyyssoutu, ja samaan aikaan pyöri luokkien välinen säbäturnaunaus.

Soututapahtumaan oli Crossfit Loviisalta lainattu sisäsoutulaite. Tavoitteena oli pitää laite käynnissä koko tapahtuman ajan eli neljä tuntia. Fortum maksoi sitten meidän soutamien kokonaiskilometrien perusteella MLL Loviisan yhdistykselle rahaa. Paikalla oli koko päivän Fortumilta tsemppari kannustamassa ja neuvomassa.

Soututapahtumaan osallistui 6-9 luokkien halukkaita oppilaita ja opettajia. Koko ajan riitti halukkaita soutajia, ja kävipä osa soutamassa useampaan otteeseen. Yksi jälki-istuntokin kuitattiin soutamalla. Koko päivän oli tosi hyvä fiilis, ja kokonaiskilometreiksi keräsimme ansiokkaat 43. Fortum maksoi jokaisesta kilometristä 8€, joten MLL Loviisa sai tästä tempauksesta hyvän 344€ potin.

Samana päivänä pelattiin myös koulucoachien järjestämä säbäturnaus. Luokat pelasivat toisiaan vastaan, osa kahden luokan yhdysjoukkueina. Alkuerät käytiin ensin luokkatasojen kesken, ja lopulta finaalissa pelasivat 7B ja 9D. Tällä kertaa eivät seiskat kyenneet nöyryyttämään vanhempiaan, vaan 9D vei finaalissa voiton. Kaikinpuolin oikein onnistunut urheilupäivä liikkuvan koulun hengessä!

Suomi 100 -viikko

Ruokalan seinälle rakentuu itsenäisen Suomen historia kuvina ja avainsanoina.

Harjurinteen koululla on vietetty Suomi 100 -teemaviikkoa. Maanantaina kokoonnuimme uuden puolen saliin, jossa TOI-ryhmän tanssiesitys, 9.-luokan ilmaisutaidon ryhmän ruonoesitys ja Juha Kokkoniemen upeat luontovalokuvat virittivät alkavan viikon tunnelmaan. Salitilaisuus huipentui yhteislauluhin ja Maamme-lauluun.

Viikon aikana kaikki luokka-asteet tutkivat kukin yhtä itsenäisyytemme vuosikymmentä. Esikoululaiset tutustuivat viime aikojen tapahtumiin ja vanhimmat oppilaat ensimmäisiin vuosikymmeniin. Työskentelyn tuloksena koottiin kuvista ja avainsanoista ruokalan seinälle näyttävä aikajana.

Seppo-suunnistuksessa oppilaat eläytyivät Hugo Simbergin symbolistisiin maalauksiin.

Yläluokkien oppilaat saivat muokata omakuvansa yhteiseen Suomen kasvot -teokseen.

Koulutyön lomassa laulettiin Suomi 100-lauluja ja  valmistauduttiin ensi viikon itsenäisyystanssiaisiin. Lisäksi yläluokilla kisailtiin Suomi-aiheisessa Seppo-suunnistuksessa ja koottiin  yhteinen omakuvateos Suomen kasvot –sovelluksen avulla.

Perjantaina pukeuduttiin siniseen ja valkoiseen sekä  tonttulakkeihin.

Matteus Pentti
kuvataiteen lehtori

www.suomifinland100.fi

Europeiska språkdagen

European Day of Languages is the 26th of September. 

Suunnistukseen osallistuivat koko yläkoulu, ja sen  

järjestivät kielten opettajat. Oppilaat suunnistivat 

4-5 hengen ryhmissä. Rasteja oli yhteensä 12. Apu- 

välineinä toimivat qr-koodinlukiayoutube, google- 

kääntäjä ja wikipedia. Rasteissa piti tunnistaa kieliä 

ja tunnistaa murteita. Rasteilla esiteltiin erilaisia kie- 

liä, kuten viro, saksa, englanti, ruotsi ja espanja. Jag  

tycker att orientering var kul.