ERASMUS+ Building Digital Schools Espanjan Valenciassa

Syksyllä 2019 alkanut Erasmus+ -projekti Building Digital European Schools through Creative, Collaborative and Efficient Practises sai arvoisensa upean päätöksen Valenciassa 14. – 20.5.2022.

Valencian vanhaa kaupunkia ja Turia-puisto

Korona-pandemia on varjostanut projektin etenemistä pitkin matkaa ja sairastumisten vuoksi projektin päätösmatkallekin lähdettiin lopulta ainoastaan neljän hengen porukalla. Oppilaista matkaan lähtivät Pam ja Sasu, opettajista Jesse ja Tarja.


Päätöstapahtuman isäntäkouluna toimi projektia johtanut valencialainen yksityiskoulu Colegio Sagrada Familia PJO. Päivät alkoivat koululla erilaisia digitehtäviä tehden. Oppilaat mm. sävelsivät digitaalisia äänitunnelmia ja kuvasivat stop motion -videofilmejä.

Valencian historiaan ja kulttuuriin tutustuttiin opastetulla käynnillä kaupungintalolle sekä leikkimielisellä Escape City Box -kaupunkisuunnistus & tietokilpailulla, jonka reitti kulki pitkin poikin vanhaa kaupunkia.

Koko joukko virallisessa yhteiskuvassa kaupungintalon parvekkeella

Kaupunkisuunnistuksen jälkeen suunnattiin piknikille varjoisaan Jardi de Turia -puistoon. Tämä 8 km pitkä puisto halkoo Valencian keskustaa ja on rakennettu vanhaan kuivatettuun joenuomaan! Piknikin ja siestan jälkeen kohteenamme oli Valencian hämmästyttävin nähtävyys: maailmankuulun arkkitehdin Santiago Calatravan suunnittelema Ciutat de Les Arts. Tämä kulttuuri- ja tiedekeskus on kuin suoraan tieteiselokuvasta – aivan huikea!

Reissun virallinen ja kaikkein jännittävin osuus oli torstaina kun kaikkien maiden edustajat pääsivät lavalle kertomaan kokemuksiaan projektista ja tuomaan koulujensa rehtoreiden videoterveiset arvovaltaisille vieraille. Tilaisuudessa julkaistiin myös projektin opettajien kirjoittama opas, johon on kerätty neuvoja, kokemuksia ja hyviä käytänteitä koulujen digitalisaatioon liittyen.

Kun virallinen osuus oli hoidettu kunnialla maalin, olikin aika juhlia – ensin koululla ja sitten oppilaiden järjestämällä veneretkellä Valencian rannikolla.

Näihin kuviin ja tunnelmiin päättyy Erasmus-seikkailumme. Taskuun jäi paljon ikimuistoisia hetkiä, uusia ystäviä ja mahtavia kokemuksia.

#erasmusplus #buildingdigitalschools

ERASMUS+ Building Digital Schools Slovakian Bratislavassa

24. – 30.4.2022

Projektimme toinen oppilasmatka suuntautui keväiseen Bratislavaan. Matkassa olivat Hanna, Venla, Vanessa ja Werner sekä opet Eeva ja Tarja. Isäntäkoulunamme viikon ajan toimi unkarinkielinen MTAG (A Magyar Tannyelvü Alapiskola és Gimnázium).

Isäntäkoulumme MTAG. Tutustumista toisiimme sekä Bratislavaan

Ensimmäisenä päivänä kaikki oppilaat esittelivät omaa kotimaataan, -kaupunkiaan ja kouluaan. Oppilaille annettiin myös viikon aikana suoritettava digitehtävä, joka oli ryhmävlogin tekeminen viikon tapahtumista. Iltapäivällä tehtiin koulun hissanopen johdolla kolmen tunnin kiertokävely Bratislavan vanhassa kaupungissa tutustuen kaupungin ja Slovakian historiaan.

Tiistaiaamuna vuorossa oli muutaman tunnin mittainen jokiristeily Tonavalla. Toisella rannalla oli Slovakia ja toisella Itävalta! Matkamme kohteena oli Tonavan ja Morava -jokien yhtymäkohdan yläpuolella sijaitseva Devinin linna, jossa vanhimmat asutuksen jäljet ovat peräisin jo 5. vuosisadalta eaa. Näköalat olivat ihan huikeat vaikka sää oli harmaa!

Iltapäivällä palattiin takaisin Bratislavan keskustaan ja vuorossa oli oppilasryhmien välinen aarteenmetsästyskisa vanhassa kaupungissa. Tehtävissä vaadittiin paitsi nokkeluutta myös luovuutta.

Keskiviikkoaamu kului ryhmän vlogia työstäen. Koululounaan jälkeen lähdimme kohti Bratislavan linnaa. Emme kuitenkaan tällä kertaa tutustuneet linnan sisätiloihin vaan sen puistoon sekä sieltä avautuvaan näköalaan. Varsinainen kohteemme olikin Slovakian Parlamentti, joka sijaitsee aivan linnan kupeessa. Tutuistuimme parlamentin sisätiloihin ja opas joutui puhumaan kilpaa salista kaiuttimien kautta kuuluvan kiivaan istuntopuheen kanssa. Pääsimme lopuksi myös piipahtamaan istuntosaliin. Visiitin valokuvatuin kohde oli kuitenkin aulan komea vartijakaksikko…

Torstaiaamuna suuntasimme bussilla kohti Ceverny Kamen -linnaa. Linnan nimi tarkoittaa punaista kiveä. Kiertelimme sekä linnan sisätiloissa että linnaa ympäröivässä puistossa. Kuitenkin erityisen vaikutuksen kaikkiin tekivät linnan valtavat kellaritilat.

Ceverny Kamen linna
Linnan vaikuttavat kellarit

Torstai-ilta päättyi isäntien järjestämiin Erasmus-bileisiin koululla. Koulun keittiö oli loihtinut niin mahtavan buffet-pöydän, etteivät oppilaat meinanneet uskoa sen olevan myös heidän käytössään. Bileissä tanssittiin eri maiden hittien tahtiin ja olihan se näky, kun koko oppilasjoukko Wernerin johdolla veti letkajenkkaa pitkin ruokalaa.

Perjantaina oli aika esitellä vierailun aikana kootut vlogit sekä kokoontua vielä kerran yhteiskuvaan koulun pihalla. Koululounaan jälkeen kaikki pääsivät viettämään matkan viimeistä iltaa kesäisen lämpimässä Bratislavassa.

Koko Erasmus-jengi

Kiitos mahtavasta Erasmus-viikosta isäntäkoulu MTAGille, kaikille isäntäperheille sekä tietysti koko Erasmus-jengille!

#erasmusplus #buildingdigitalschools #harjurinteenkoulu

ERASMUS+ Building Digital Schools Ranskan Grenoblessa

20. – 25.3.2022

Kauan odotettu Erasmus-matka Ranskaan toteutui vihdoinkin. Oppilaista matkaan lähtivät Annika, Akseli, Hertta ja Nuutti. Opettajista mukaan pääsivät Tarja ja Jesse.

Maanantaina tutustuttiin ja esiteltiin omaa maata, kotikaupunkia ja koulua. Iltapäivällä kokkailtiin yhdessä testailemalla reseptejä projektin aikana yhdessä luodusta eurooppalaisesta keittokirjasta. Lopputulokset olivat herkullisia!

Erasmus-keittokirjan reseptit tulikasteessa

Tiistaina tutustuttiin Grenobleen pelaamalla aarteen etsintää. Kun voittajat olivat selvillä nousimme köysiradalla ylös tutustumaan Bastille-linnoitukseen ja nauttimaan piknikistä komeissa Alppimaisemissa.

Cable car up to the Bastille Fortress & Picnic

Keskiviikkona alkoi videopäiväkirjan työstäminen. Lounaan jälkeen vuorossa oli sulkapalloilua ja kiipeilyä. Päivä päättyi ranskalaisoppilaiden järjestämään illanviettoon ruokaillen, pelaillen ja tanssien.

Video Journal workshop & Sports time
Dauphinois Party at the School – Games & Disco

Torstaina ensin tehtiin koululla töitä ja sitten lähdettiin kulttuurimatkalle Vizilleen. Kohteenamme oli Chateau de Vizille, jota ympäröi upea puisto ja jossa sijaitsee Ranskan vallankumousmuseo.

Chateau de Vizille & picnic in the park

Perjantaina kaikki ryhmät esittelivät omat videopäiväkirjansa, jota oli kuvattu ja työstetty koko viikon ajan. Lopuksi vielä yhteiskuva ja haikeat jäähyväiset.

Presentation of the Video Journals & Au revoir

Aivan mahtava viikko! Upeita ihmisiä, mielettömiä maisemia, ikimuistoisia kokemuksia, maukasta ruokaa, uusia ystäviä. Sitä on ERASMUS!

#erasmusplus #buildingdigitalschools #harjurinteenkoulu

Digikuvista ja GIF-animaatioita

8.-luokan digikuvakurssilla on tehty GIF-animaatioita. GIF-kuvatiedosto on yleisesti käytössä oleva tiedostomuoto, joka voi pitää sisällään animaation. Kevyen kokonsa ansiosta se liikkuu nopeasti tietoverkoissa ja on yleistynyt elävöittämään viestejä.

Kurssilla tehtyjen animaatioiden ruudut on tehty Paint.net ohjelmalla eri tasoille, joista ne on tallennettu omiksi kuvatiedostoikseen. Tämän jälkeen kuvat on viety netin gif-koneeseen, joka on yhdistänyt ne animaatioksi.

Tehtävän aiheena oli vinkeät vempaimet ja kreisit kulkuvälineet.

Matteus Pentti

kuvataide

Hiihdon riemua

Luminen talvi on tarkoittanut, että liikkatunneilla on Paviljongin laduilla käynyt pitkästä aikaa kunnon kuhina. Omien suksien puutekaan ei ole touhua estänyt, vaan koululta on löytynyt lainasuksia hiihtäjille. Välillä on koko lähiseutu raikunut huudoista mäkeä alas tullessa, ja pyllähdyksiäkin on nähty. Hiihtokärpänen ei ole tainnut kovinkaan montaa puraista, mutta loppujen lopuksi aika positiivisella asenteella on menty!

T: 9C/D tyttöjen kanssa hyppärillä hiihtänyt Heini

Kurkelan Moduulit otettu käyttöön

Koulutyö on pyörähtänyt Harjurinteen koulussa hyvin käyntiin.

Jo ennen joulua asennetut Kurkelan moduulit on otettu loman jälkeen täydellä tohinalla käyttöön. Näinollen pienryhmäopetuskin on saatu siirrettyä lopullisiin väistötiloihinsa Kurkelan yhteyteen.

Uudenvuoden jälkeen yläluokkien oppilaat ja lukion väki ovat saaneet nauttia oppituntien välissä kauniista lumisista metsämaisemista.

Myös muissa toimipisteissä tapahtuu. 4-6S -luokka sai ensimmäisellä kouluviikolla valmiiksi käsitöissä hienot jakkarat.

Joulunodotus alkaa Harjurinteellä

Tulevan ensimmäisen adventin kunniaksi monissa toimipisteissä on virittäydytty jo joulunodotukseen. Alaluokkien pikkujoulutunnit ja yläluokkien tonttupäivä käynnistää mukavasti syksyn koulutyön loppukirin.

Harjurinteen koulun Kurkelassa tukioppilaat järjestivät seiskoille toiminnallisen Seppo-pelin, jossa pääsi muun muassa haastattelemaan opettajaa, askartelemaan joulukorttia apulaisrehtorille, ottamaan tonttulakkiselfieitä sekä laulamaan joululauluja ruotsiksi.

Aulan vitriiniin pystytettiin Loviisan lukion alkavien opiskelijoiden omakuvaveistosnäyttely. Koulun koristelu jatkuu varmasti vielä joulukuun aikana.

 

Matteus Pentti
kuvataide

Erasmus in Schools-vierailuja Kurkelassa 

Kurkelassa päästiin toissa viikolla kuulemaan belgialaisesta huumorista ja taiteesta antwerpeniläisen Fienin johdolla.

Yläkoulun kielten oppitunneilla on ollut viime viikkoina tavallista kansainvälisempi tunnelma. Kurkelan englannin ja ruotsin tunneilla on käynyt vieraita opetushallituksen Erasmus in Schools-projektin puitteissa. Vieraat ovat ulkomaalaisia yliopisto-opiskelijoita, jotka haluavat tulla vierailemaan suomalaisiin päiväkoteihin ja kouluihin ja osallistua oppilaitosten arkeen.

Kurkelassa päästiin toissa viikolla kuulemaan belgialaisesta huumorista ja taiteesta antwerpeniläisen Fienin johdolla. Kasien ruotsin tunnilla puhuttiin myös Fienin äidinkielestä hollannista, tunnistettiin sanoja ja pistettiin kielet solmuun hollannin ääntämisharjoituksissa.

Viime viikolla vuorossa oli japanilaiseen kulttuuriin ja japanin kieleen tutustumista Wakon johdolla. Wakon oppitunnit huipentuivat origami-kurkien taitteluun ja monen, monen (MONEN!) taitteluvaiheen jälkeen kurkelalaiset saivat ihailla paperisia nimikkolintujaan.